Fontosabb fényjelzõ jelzések

Jelzõárbócok színezése

1.2.3.4.5.6.7.8.

1. Önmûködõ térközjelzõ, amely csak térközjelzõ szerepet tölt be

2.-3. Fõjelzõ

4. Tolatásjelzõvel egyesített fény fõjelzõ

5.-6. Elõjelzõ vagy ismétlõjelzõ

7.-8. Tolatásjelzõ

Nem biztosított - váltókkal függésben nem levõ - jelzõk árbócán a sávok meg vannak szakítva: 3. 6. és 8. jelzõárbóc.

Biztosított fény bejárati jelzõk, kijárati, fedezõ- és térközjelzõk, valamint tolatásjelzõvel egyesített fény fõjelzõk vonatközlekedést szabályozó jelzései

A MÁV 1962-1967 között tért át a sebességjelzési rendszer alkalmazására. A biztosított fény fõjelzõk és elõjelzõk sebességjelzést adnak, s a velük adott azonos jelzések értelme ugyanaz, bármilyen elnevezésû vagy közelebbi rendeltetésû fényjelzõ adja azokat. A sebességjelzési keretében 0-160 km/h sebességtartományban adhatók jelzések:

A továbbhaladást engedélyezõ jelzések azt jelentik, hogy a vonat eleje milyen sebességgel érkezhet a jelzõhöz, ugyanakkor azt is, hogy milyen sebességgel haladhat tovább a jelzõ után következõ váltókon, és végül azt, hogy milyen sebességgel érkezhet a következõ jelzõhöz. A követketõ táblázatban láthatók az alkalmazható jelzések. A vizszintes sorokban az éppen közelített jelzõ melletti elhaladás sebessége, a függõleges sorokban az azt követõ jelzõ melletti elhaladás sebessége olvasható le. (Például, ha a jelzõn egy fény világít és az nem vörös, akkor a vonat elejével a jelzõhöz a vonatnál alkalmazható legnagyobb sebességgel szabad érkezni - Max sor - és a jelzõn látható fény milyensége dönti el - megfelelõ oszlop -, hogy a következõ jelzõ mellett milyen sebességgel szabad közlekedni.

Jelmagyarázat:gyorsan villogó fénylassan villogó fény

Max12080400
Max
120
80
40

Egyéb sebességjelzéssel összefüggõ jelzések:

9.ábra

10.ábra

11.ábra

12.ábra

9. Szabad legfeljebb 15km/h sebességgel. Fel kell készülni a következõ Megállj állású jelzõ elõtti megállásra. Olyan esetben használják, ahol a következõ jelzõig nincs meg a tényleges fékúttávolság fele sem.

10. ábra Megállj!

11. ábra Hívójelzés. Ekkor a jelzõ mellett a forgalmi utasításban szabályzott módon lehet közlekedni olyan sebességgel (legfeljebb 15 km/h), hogy a vonat a jelentkezõ akadály elõtt megállítható legyen.

12. Hívójelzés feloldása.

Ismétlõjelõ

13.ábra

14.ábra

Akkor alkalmazzák, ha a fõjelzõ a szabadlátás korlátozottsága miatt nem látható az elõírt rálátási távolságból / (V(km/h)*10)/3 vagy min. 200m /. Az ismétlõjelzõ nem ad sebességjelzést, csak továbbhaladást engedélyezõ vagy tiltó jelzésrõl tájékoztat.

13. ábra A fõjelzõn továbbhaladást engedélyezõ jelzés van.

14. ábra A fõjelzõn megállj jelzés van.

Tolatási mozgást szabályozó jelzõk

15. ábra Szabad a tolatás. Tolatásjelzõvel egyesített fény fõjelzõ esetén. Vonatok számára kihaladást tiltó jelzés

16. ábra Szabad a tolatás.

17. ábra Tilos a tolatás.

A tolatásjelõn létezik ú.n. "törpe" változata is.

15.ábra16.ábra17.ábra

Ha bármilyen kérdése, problémája vagy javaslata van, forduljon a V63 Gigant Clubhoz.


Utolsó frissítés: 1998. június 17.